Margarideto
Bellis perennis
Asteraceae Compositae
Noms en français : Pâquerette, Pâquerette vivace.
Descripcioun :"A deja li margarideto" se dis de quaucun, bessai un pau trop jouine, qu'a li péu blanc. Soun li flour dóu bord de la tèsto (femello soulamen) que soun blanco, aquésti dóu dedins, en tubo, soun jauno . Li fueio, un pau espesso, an li coustat coume merleta.
Usanço :S'atrobo eisa dins li prado e li pelouso umido. Li flour e li fueio soun bono en tisano pèr sougna lis artèri tapado e contro l'ipertesuro. Parèis qu'èi bono peréu pèr atenua li taco de pèu. Poudès tambèn l'acampa pèr la manja coume ensalado champanello. Lou goust es agradiéu sènso oudour particuliero.
Port : Erbo
Taio : Pancaro entresigna
Fueio : basalo
Tipe bioulougico : Pancaro entresigna
Cicle bioulougico : Pancaro entresigna
Gènre : Bellis
Famiho : Asteraceae
Famiho classico : Compositae
Coulour de la flour :
Blanco Jauno
Petalo : >6
Ø (o loungour) flour : Pancaro entresigna
Flourido : Printèms
Autouno - Ivèr
Sòu : Ca
Autour basso e auto :
Pancaro entresigna
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Liò : Champ
Estànci :
Pancaro entresigna
Couroulougi :
Pancaro entresigna
Ref. sc. : Bellis perennis L., 1753
Sagino(-aubourado)
Sagina apetala subsp. erecta
Caryophyllaceae
Nom en français : Sagine dressée.
Descripcioun :Pichoto planto (2-10 cm) sènso péu, quàsi sènso petalo emé de fueio primo. Se tèn bèn drecho, emé de flour sus de long pecou. La subsp. erecta a si sepalo que s'escarton dóu boursèu (fotò). I'agrado li relarg séusous e trepeja, coume li calado, entre li code. Coumpara emé la sagino-rebaladisso que trachis en ribo d'aigo, o emé la sagino-sènso-petalo que li sepalo rèston aplicado contro lou boursèu e vèn dins li relarg sablous primàri.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Erbo
Taio : 3 à 15 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Sagina
Famiho : Caryophyllaceae
Ordre : Caryophyllales
Coulour de la flour :
Brunello
Petalo : 4
Ø (o loungour) flour : 4 à 5 mm
Flourido : Printèms
- Estiéu - Autouno
Sòu : Si (Ca)
Autour basso e auto : 0 à 1200 m
Aparado : Noun
Mai à óutobre
Liò : Escoumbre e proche dis oustau
- Tepiero seco
- Trepadou
Estànci : Termoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Paleoutemperado
Ref. sc. : Sagina apetala subsp. erecta F.Herm., 1912